Interne competitie

Op vrijdag 28 december 2018 organiseren Sport en Opleiding vzw en MAA Overijse vzw een interne competitie.

Voor wie?

-        Alle leden (t.e.m. juniors) van MAA Overijse vzw

-        Alle leden van de naschoolse jiu-jitsu en zelfverdediging van Sport en opleiding vzw.

-        Alle deelnemers van de competitiestage (24-28 december)*.

De competitie zal doorgaan in de POM gebouwen in Hoeilaart en zal een hele dag duren (9u – 16u). De kinderen nemen tijdens deze dag deel aan verschillende categorieën:

Groundfight

Het groundfight is een afgeleide vorm van het Fighting System. Het is een licht aangepaste vorm van het grondgedeelte (fase 3) van het fighting system. Het is een laagdrempelige wedstrijdvorm bedoeld voor recreatieve en/of beginnende ju-jitsuka's. Enerzijds geeft het de mogelijkheid aan ju-jitsuka's die weinig wedstrijdgericht trainen om zich te meten in een laagdrempelige wedstrijdvorm, anderzijds is het een opstap voor degenen die interesse hebben in het fighting system maar de stap ernaar te groot vinden.

Bij de start van de wedstrijd zitten beide kampers op hun rechterknie en de linkerhanden raken elkaar. Er kan gescoord worden met controletechnieken (osae-komi) , klemmen en verwurgingen. Wanneer de tegenstander moet aftikken na een klem of verwurging, win je de wedstrijd. Daarnaast kan je de wedstrijd vroegtijdig winnen door 4 punten te scoren met controletechnieken (osae-komi). Daarnaast kan je winnen op punten of op voordeel. In de jeugdcategorieën onder 15 jaar zijn geen verwurgingen en klemmen toegelaten.

Breektesten

In eerste instantie zijn breektesten bedoelt om de geleerde technieken te testen op effectiviteit. De moeilijkheidsgraad valt samen met de dikte, grootte, aantal en het soort materiaal. Breektesten zijn spannend en spectaculair. Je kan ervoor kiezen om 1 techniek te gebruiken of een serie van verschillende technieken. Het is daarom niet gek dat je dit onderdeel terug ziet op demonstraties en toernooien. Voorbeelden van materiaal dat gebruikt wordt: hout, steen, en ijs. Uiteraard gelden veiligheidsregels om letsel te voorkomen. Het doen van een breektest is meer dan alleen iets kapot slaan. De voorbereiding vereist vastberadenheid en energie en vergt naast pure techniek veel van je mentale kracht (jezelf overwinnen).

Hyungs / Kata’s

Hyungs of Kata’s zijn bijeengebundelde combinaties van technieken, die een gevecht tegen denkbeeldige tegenstanders uitbeelden. Hyungs bestaan uit hand- en traptechnieken met verplaatsingen volgens een bepaald patroon, met of zonder wapens. Hyungs zijn loopvormen, die complexer en uitdagender worden naargelang de rang. Tijdens de competitie wordt de uitvoerder beoordeeld op zijn techniek en posities. Het technische aspect is hier zeer groot.

Sparring

Sparring is een term die we gebruiken voor het vrije gevecht (non-contact) waarin we in ronden van 2 minuten punten proberen te scoren bij de sparringpartner door middel van trap- en stoottechnieken. Controle over de techniek is hierin van groot belang. De filosofie van non-contact sparring is aanleren van (zelf-)beheersing.  Als je gecontroleerd spart, controleer je ook je gedachten. We slaan of trappen dus niet zomaar ergens op het lichaam van een partner, maar gericht.

 

* Deze competitiedag wordt voorafgegaan door een competitiestage van 24 tot 28 december (geen les op 25/12) waarin de kinderen worden voorbereid op deze dag en allerlei truckjes leren. Inschrijven voor de stage kan via https://www.sportenopleiding.be/sport-stages. (Opgelet: deelnemen aan de stage is niet verplicht, de kinderen kunnen zich ook enkel inschrijven voor de competitie).

Inschrijving competitiedag op 28/12/2018 te Hoeilaart

Loading